Stress 101: De impact ervan op ons dagelijks leven, gezondheid en fysieke doelen.
Het ergeren in de file. Die irritante ex die je maar berichtjes blijft sturen.  Dat ene werkstuk dat nog af moet voor morgen. Allemaal voorbeelden van stressoren die dagelijks voorkomen in de huidige maatschappij.  Waar stress van  nature bestaat voor het kunnen beschermen van familie, het jagen op voedsel en op de hoede zijn voor potentieel gevaar, stressen we nu om heel veel zaken die onze volgens basisbeginselen helemaal niet relevant zijn. We weten ondertussen al dat stress veel negatieve gezondheidseffecten met zich meebrengt, maar hoe zit dat precies?

Hoe reageert ons lichaam op stress?
Stress is een staan van spanning waarin we verkeren. Door psychologisch of fysiologische stressoren reageert het lichaam door epinephrine aan te maken. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, de ademhaling versnelt, en een versnelde bloed- en zuurstofvoorziening. Ook wordt er een verhoogde cortisol afgifte gezien die ervoor zorgt dat er meer glucose in het bloed wordt afgegeven zodat er langduriger energie beschikbaar is voor deze ‘vecht of vlucht situatie’. Dit alles zorgt ervoor dat we als mens beter kunnen handelen in bedreigende situaties.

Zoals je nu eigenlijk wel kunt inzien, zijn deze lichamelijke aanpassingen totaal niet noodzakelijk in situaties zoals velen van ons stress herkennen in het huidige dagelijkse leven. Wat voor een impact heeft deze verhoogde stress op ons op het gebied van gezondheid en fysieke ontwikkeling?

Wanneer je veel strest heb je een lagere levensverwachting. Ja, we weten allemaal dat het slecht is, maar onderschatten bijna allemaal de impact ervan. Stress heeft invloed op heel wat hormonen in het lichaam, die op haar beurt weer heel veel invloed hebben op onze fysieke én psychologische toestand.

Acute stress zorgt voor een verminderde eetlust. Fijn als je wat gewicht wil verliezen toch? Nee. Zelfs acute stress zorgt voor een verlaagd metabolisme en een ongunstige nutriëntenverdeling. Ofwel: minder vetverlies/meer vetopslag én minder spiermassa opbouw/meer spiermassaverlies.

Chronische stress zal er echter voor zorgen dat je eetlust toeneemt. Op basis van de hoeveelheid cortisol dat je lichaam afgeeft zal jij een bepaalde mate van ‘troost’ zoeken of willen zoeken bij comfort foods. We hunkeren voornamelijk naar koolhydraten, omdat insuline direct antagoneert met stoffen als cortisol. Is het daarom dus goed om koolhydraten te eten als je gestrest bent? Nee, dit gaat je niets brengen behalve een dikke buik en een paar zwembandjes.

Naast het gegeven dat stress een negatief effect heeft op je voedingspatroon, hoe goed je dieet ook lijkt, heeft het ook wel degelijk invloed op je training. Veel psychologische stress halveert je herstelcapaciteit na een training, blijkt uit onderzoek. Ja je hoort het goed. Hoe optimaal je trainingsschema ook lijkt te zijn, het werkt niet als jij mega gestrest bent. Daarnaast heeft een onderzoek aangetoond dat de kan op blessures ook nog eens ruwweg verdubbeld wanneer er veel stress aanwezig is. Juist omdat al deze factoren oorzaken zijn van stress, is het extra belangrijk om dit ook echt te bespreken met je coach!

De enige echte oplossing voor stress!
Sorry, ik zal je moeten teleurstellen. De enige oplossing voor stress ligt bij jezelf.  Ondanks dat de een vatbaarder is voor stress dan de ander, hebben we wél in de hand hoe we omgaan met stress en in hoeverre we ons leven laten beïnvloeden erdoor.

Door actieve coping toe te passen kun je beter met je stress omgaan. Dit wil zeggen dat je het probleem bij de bron aanpakt. Heb je stress omdat je relatie niet lekker loopt? Praat met elkaar of werk aan de relatie, in plaats van elkaar even niet te zien. Heb je elke keer stress om de aankomende tentamenweek? Neem een pro-actieve houding aan en begin deze keer op tijd!

Daarnaast werkt mindfulness training (vaak in de vorm van meditatie) ook erg goed. Op momenten dat je hoofd vol zit, je door de bomen het bos niet meer ziet, last hebt van angst of onrust kan het heel erg helpen om even te gaan zitten, te ontspannen en alleen maar bezig te zijn met je ademhaling. Ondanks dat dit een passieve copng strategie is, kan juist mediteren ervoor zorgen dat je vervolgens de problemen onder ogen ziet en durft aan te pakken.

Als dit niet voor je werkt, kun je nog altijd de volgende manier proberen om meer te ontspannen; de natuur in! Wanneer je je in de natuur begeeft, verlaag je je stressniveaus, zo blijkt uit onderzoek. Woon je niet in een natuurrijk gebied? Geen probleem! Zelfs een aantal planten in huis plaatsen kan al helpen!

Last but sure not least: wees flexibel. Onze levens nemen vaak genoeg een wending die we niet zien aankomen. Door je angstig vast te klampen aan structuur en plannen geef je jezelf heel veel onnodige stress. Wees flexibel, kijk naar alle opties in een bepaalde situatie en probeer daar het beste van te maken.

Hopelijk kun je hiermee aan de slag zodat stress geen barrière voor jouw gains én leven zal zijn! Meer weten omtrent stressmanagement? Stuur een mailtje naar……