Te druk om te sporten? Sporten is niet voor iedereen even makkelijk. Waar de een uitslaapt, eens rustig naar de sportschool gaat om erna rustig 2 maaltijden te koken, moet de ander 10 uur per dag werken, de kinderen van school halen en moeite doen om überhaupt een half uurtje te kunnen sporten. De vraag is natuurlijk: hoe kun je je doelen behalen in combinatie met een drukke leefstijl?

De kracht van routine

Routinematig te werk gaan zorgt ervoor dat je effectief te werk kan gaan zonder over alles na te hoeven denken. Het creëren van een routine lijkt vaak obsessief, zoals een bodybuilder die 20 maaltijden voorbereid voor de komende paar dagen, dit stelt hem echter wel in staat om totaal niet bezig te zijn of te stressen met wat hij vanavond weer eens zal eten.

De kracht van routine is sterk. Wanneer jij je aanwent sochtends een half uurtje eerder op te staan voor wat oefeningen, een rondje te lopen of je maaltijden voor de hele dag voor te bereiden, hoef je er vervolgens niet meer over na te denken tussen welke activiteiten je even snel kunt gaan sporten, of welke snack je deze keer snel bij de AH to go haalt omdat je niets hebt voorbereid. Routine staat bijna garant voor succes en succesvolle mensen maken gebruik van effectieve routines.

Plan vooraf

Iedereen heeft het bij vlagen druk, maar het varieert vaak van dag tot dag. Plan je week vooruit zodat je ziet wanneer je tijd hebt om te bewegen of te sporten. Stel jezelf doelen voor de week die haalbaar zijn voor de tijd die jij hebt.  Vervolgens kun je aan het einde van de week reflecteren of alles is gelopen zoals je het gepland had, of je achteraf toch minder of meer tijd had waardoor je doelen toch net iets anders uitpakten.

Op het gebied van eten is er echter minder tijd nodig. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan eten volgens zijn of haar doelen. Heb je geen tijd om elke avond een gezonde maaltijd te bereiden? Bereid ze 1 of 2x per week in bulk en vries ze in. Kies voor makkelijke, gezonde maaltijden als je geen tijd hebt. Je hoeft niet 3 keer per dag warm te eten om resultaat te boeken.

Stel prioriteiten

Heb je te maken met een drukke periode op je werk? Gaat het niet zo goed met de gezondheid van een familielid? Dan kun je wel hard roepen dat je altijd drie keer per week hebt gesport, dus dat nu ook moet doen. Het feit dat je in een ideale situatie plant om een x aantal keer naar de sportschool wilt gaan, wil niets zeggen over de reële situatie wanneer er iets gebeurd dat voorrang krijgt.

Ben dan ook eerlijk tegen jezelf en stel je verwachtingspatroon hierop aan. Dit geldt ook voor als je de motivatie er niet voor opgebracht krijgt om zo vaak te gaan als dat je gepland had. Verwacht resultaten naar gelang het werk dat je verricht hebt, niet het werk dat je gepland hebt! 

Benieuwd naar 6 tips voor een “vluggertje” in de sportschool? Lees dan deze blog van Bell Coaching.

Lees ook deze blog