• Om de paar uur een maaltijd eten, zorgt ervoor dat de vetverbranding actief blijft? 

Nee, er is geen bewijs dat dit klopt. Het gaat niet om het feit of je 6 keer eet op een dag of 3 keer eet. Het gaat om het uiteindelijke aantal calorieën dat je eet op 1 dag. Of dit verdeeld is over 6 maaltijden of 3 maaltijden maakt in principe niet uit. 

Eventuele extra toevoeging: 

Vaak gaat het ook om de persoonlijke voorkeur. Vind jij het prettig om 6 kleine maaltijden te eten op een dag, geen probleem dan zou ik dat aanhouden. Maar eet jij liever 3 grotere maaltijden doe dat dan. Kies voor het aantal maaltijden per dag waarbij jij het volhoudt. 

 • Na een paar uur zonder eten kan je niet meer functioneren en kan je suikerspiegel te laag zitten?

Dit is een fabel, het heeft waarschijnlijk meer te maken met je psychologische voedselverslaving. Er is onderzoek gedaan in extreme omstandigheden waarbij hoge intensiteit en een lange periode van geen voeding werd getest, wat bleek je suikerspiegel bleef alsnog onder controle. 

Eventuele extra toevoeging: 

Het is een kwestie van wennen als je een ander voedingspatroon gaat aanhouden. 

 • Ontbijten is gezond?

Nee niet waar, het gaat om het totaal aantal calorieën en niet het tijdstip waarom jij dit consumeert. 

Eventuele extra toevoeging:

Ontbijt is een onderdeel waarin we zijn opgevoed. Ontbijten doe je als je dit prettig vindt, maar is niet nodig of beter wat vaak gezegd wordt. Als je het aantal calorieën van je voedingsplan aanhoudt, dan maakt het tijdstip niet uit. 

 • Stretchen zorgt ervoor dat je spieren langer worden?

Dit is niet waar, dit voelt of lijkt waarschijnlijk zo. Stretchen kan je helpen te ontspannen maar zorgt niet voor een betere vormen en zorgt al helemaal niet voor ‘langere spieren’. Het is vaak de herhaling die ervoor zorgt dat je zenuwstelsel denkt dat je resultaat behaalt met stretchen. 

Eventuele extra toevoeging:

Je hoort ook vaak dat stretchen zorgt voor lenigheid, dit is niet bewezen. Je zenuwstelstel herkent herhaling en dat zal je spier onthouden maar betekent niet dat je leniger wordt. 

 • Veel eiwitten is gevaarlijk voor je?

Nee dat is niet het geval, er is niet bewezen dat een dieet met veel eiwitten gevaarlijk is voor je nieren of lichaam. Mensen met nierproblemen moeten uiteraard wel uitkijken. Het is een fabel dat veel eiwitten, stress geeft voor je nieren.  

 • Ik kan vet omzetten in spiermassa?

Nee, vet- en spiercellen zijn 2 heel verschillende onderdelen. Vet verdwijnt bij een negatief calorieën inname. Spiermassa ontstaat bij krachttraining. Bij een specifiek trainingsschema in combinatie met een voedingsplan zorg je ervoor dat je beperkt aankomt met vet maar wel resultaat boekt met spiermassa. 

Eventuele extra toepassing:

Vaak worden sporters dikker doordat ze stoppen met sporten en hierdoor hun vetmassa aanneemt. Spiermassa verdwijnt doordat je niet meer sport. Het is dus niet mogelijk om vet om te zetten in spiermassa of andersom. 

 • Zuivel is niet goed voor de mens?

Nee, want zuivel is goed voor onze botten. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Zuivel is een bron van calcium dat bijdraagt aan gezonde botten. 

Eventuele extra toepassing:

Zuivel is een belangrijke voedingsgroep, dit moet je nooit weglaten. Zuivel is slecht voor de mens is nooit met een onderzoek onderbouwd. 

 • Alle natuurlijke producten zijn het gezonds?

Nee, want er zijn voedingsmiddelen uit de natuur die veel giftige stoffen bevatten. Het is daarom niet goed als je denkt dat ‘alles’ in de natuur gezond is. 

Eventuele extra toepassing:

Tegenwoordig denken we dat alles in de samenleving negatieve invloed heeft dus alles moet op een natuurlijke wijze. We moeten niet alles terugbrengen naar natuurlijk. Dit is nergens voor nodig, tuurlijk natuurlijke producten biedt voordelen maar het hoeft niet het allergezonds te zijn. 

 • Superfoods is ‘super’ gezond?

Superfood is gezond, maar niet de key. Superfood is niet bewezen ‘super’ gezond. Het is de marketingnaam wat ervoor zorgt dat je denkt er ook gebruik van te moeten maken. Het is geen probleem om er gebruik van te maken maar je vitamines en mineralen kan je ook uit ander voedsel halen. 

 • Een detox dieet zorgt voor het ontgiften van je lichaam?

Nee dit is niet het geval. Detoxen kost geld en kan daarnaast ook nog negatief effect hebben op je gezondheid. Je lever, nieren en darmen zorgt voor het dagelijks ontgiften. Toevoeging van detoxen is dus niet nodig. Afvalstoffen worden automatisch door je lichaam verwijderd. 

 • Veel herhalingen met lichte gewichten zorgt ervoor dat je vet verliest?

Zou mooi zijn, maar dit is niet juist. Je verliest vet door een negatief energiebalans. Vaak zie je geen spieren doordat je simpelweg nog te veel vet hebt. Plaatselijk vet verbranden kan niet. Dus veel herhalingen zal er niet voor zorgen dat je vet verliest. 

Eventuele extra toevoeging:

Wil je spieren zien, dan moet je jouw calorie inname omlaaghalen. Spieren ‘shapen’ is niet mogelijk door specifiek op een bepaalde manier te trainen. 

 • Je borstspier bestaat uit 3 onderdelen?

Het gaat vaak fout omdat we denken dat je met verschillende oefeningen andere onderdelen van je borst pakt. Maar het is de onderkant van je borst die minder snel groeit dan de bovenkant, geduld is dus the key. 

Eventuele extra toevoeging:

Binnenkant borst bestaat niet. Je kunt flyes of bench presses doen maar je zult hoe dan ook de gehele spier aan het werk zetten en niet specifiek een gedeelte van je borst. 

 • Je moet altijd ‘clean’ eten om af te vallen?

Nee fout fout fout, van clean eten zoals rijst, fruit en groente krijg je vitamines en mineralen binnen die belangrijk zijn voor je lichaam. Maar het gaat ook om de balans. Je totaal aantal calorieën is essentieel om af te vallen. Of je nu rijst eet of chocolade het gaat om het aantal calorieën. Je moet jouw voedingsplan vast kunnen houden. 

Eventuele extra toevoeging:

Van nutriëntrijke voedsel zal je meer verzadigd zijn. Maar we blijven mensen waarbij af en toe iets lekkers niet mag ontbreken. 

 • Kunstmatige zoetstoffen maken mij dik?

Fabel dat in je hoofd zit. Je onderschat vaak hoeveel calorieën in zoetstoffen zit. Daarom is het ‘dik’ worden vaak doordat je te veel calorieën eet. Niet omdat je zoetstoffen toevoegt, je moet de juiste keus maken en afwegen met welk voedsel hou ik mijn voedingsplan vast. Je onderschat vaak het aantal calorieën die je nuttigt. 

 • Buikspieroefeningen zorgt voor zichtbare buikspieren?

Fout. Je zult buikspieren zien als je lichaamsvet rondom je buik afneemt, niet door het aantal oefeningen dat je doet. Lichaamsvet verdwijnt door een negatief energiebalans. Het zou mooi zijn als met buikspieroefeningen je buikspieren zichtbaar worden.. Maar dan zou ik iedereen 1000000 buikspieren per dag laten doen! 

Eventueel extra toevoeging:

Wil je buikspieren zien? Vet verliezen is daarvoor nodig. Helaas is plaatselijk vet verbranden niet mogelijk dus geduld is een eis. 

 • S ’avonds eten maakt je dik?

Nee, in de avond laat nog eten gaat jou niet dikker maken. Het gaat om het totaal aantal calorieën dat je inneemt op een dag. Of dit nu verdeeld is in 4 maaltijden overdag of 3 grote maaltijden per dag.  S’avonds laat nog eten gaat het verschil niet maken of jij dik wordt.  

 • Ik kan niet eten wat ik wil, dan kom ik gelijk aan?

Nee, iets wat je veel hoort maar het klopt niet. Vaak wordt er onderschat hoeveel calorieën geconsumeerd wordt en de hoeveelheid dat verbrand wordt. Heb je geen controle over je hoeveelheid voeding tijdens een maaltijd dan kan het als snel zo zijn dat jij veel eet en iemand die slank is wellicht bij elke maaltijd de helft eet. Vandaar dat jij denkt dat je niet alles kan eten. 

Eventueel extra toevoeging:

Het zal altijd zo zijn, eet je te veel calorieën dan kom je aan. Ongeacht je postuur. Je eet te veel en daarom hou je eigenlijk jezelf voor de gek. 

 • Koolhydraten maken je dik?

Koolhydraten worden niet direct omgezet in vet, alleen koolhydraten bevatten vaak veel calorieën waardoor je een calorieën overschot krijgt en hierdoor val je niet af. Hoe meer koolhydraten je eet, hoe meer je aan koolhydraten verbrandt. Als je minder eet, verbrand je ook minder en verbrand je bijvoorbeeld meer vet. Het komt altijd neer op een negatief energiebalans.