Maak jij de fout? Kies jij voor standaard advies of advies onderbouwd door een specialist?

Zonde als je kiest voor standaard advies over voeding. Wat ik regelmatig tegenkom is mensen die tot op heden nog steeds informatie opvolgen van een standaard voedingsadvies. 

Eigenlijk hoor je het al, het gaat om standaard. Maar standaard betekent niet specifiek. Wij mensen zijn niet standaard, iedereen is anders. 

Om specifiek advies te krijgen moet het onderbouwd zijn met feiten en kennis door specialisten. 

Ieder mens is verschillend en toch wordt er regelmatig de fout gemaakt om een standaard voedingsadvies op te volgen, zonder literatuuronderzoek of onderbouwing. 

Klinkt niet logisch he? Advies volgen dat standaard is. Ik neem je mee met het verschil tussen standaard- en onderbouwd advies. 

What to do?

Ik val niet af. Moet ik meer of minder eten?

Waarbij standaard voedingsadvies vaak neerkomt op een x aantal calorieën dat je in zou moeten nemen gebaseerd op geen andere factoren dan alleen een calorieën getal ben je helemaal verkeerd bezig.  

Het is belangrijk dat je bewust wordt van het feit dat het gaat om een calorieën te kort om af te vallen. Maar wel gericht op jouw lichaam specifiek. 

Wil je afvallen dan zorg je voor een tekort aan calorieën inname in verhouding met de calorieën die je verbrandt. Advies op maat is wat uiteindelijk bepaald hoeveel calorieën je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Niet ontbijten leidt tot overgewicht?

Yes sure. Dat zou wat zijn. Waarin standaard voedingsadvies aangeeft dat ontbijten het allerbelangrijkste is. Zou je het bijna gaan geloven?

Het klopt dat mensen die ontbijten vaak het gevoel hebben structuur te hebben in hun dagelijks voedingspatroon. Maar eet jij later op de dag dan betekent dat niet dat je overgewicht krijgt. 

Het gaat erom dat jij bewust keuzes maakt in jouw dagelijkse voeding. Of jij nu vroeg of laat je eerste maaltijd neemt maakt niet uit. Al helemaal niet over het feit of je overgewicht zult krijgen doordat je het ontbijt in de ochtend neemt in plaats van rond 12:00 uur.

Dat je mogelijk in een spaarstand komt is trouwens ook een fabel. 

Eiwitten hoog, eiwitten laag? Eiwitten wat?

Even lachen… standaard wordt aangegeven dat 15% eiwit de norm is voor een volwaardig voedingspatroon. En het blijkt dat eiwit omgezet kan worden in vet. Mooi bedacht, helaas niet correct onderbouwd.

15% eiwit is te weinig. Een hogere inname van eiwitten raad ik aan om ervoor te zorgen dat je niet te snel kiest voor koolhydraten of vetrijke producten. Dit zit vaak in de bewerkte voedingsmiddelen. And i don’t like that. 

Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel voor een langere periode. Ik raad aan om 1,3-1.8g/kg lichaamsgewicht eiwit per dag aan te houden. 

Vetten maken je dik? Eet geen vet. 

Volgens standaard voedingsadvies blijkt dat je dagelijks niet meer dan 35% vetinname mag hebben. Dit zou invloed kunnen hebben op je cholesterol.

Er is echter nooit bewezen dat vetten slecht zijn voor je gezondheid. Het is belangrijk om altijd eerst te kiezen voor vetten uit dierlijke en plantaardige producten en zo min mogelijk uit bewerkte producten zoals ik al eerder aangaf. Daar ben ik namelijk geen fan van. 

Zorg dat je de balans behoudt hiertussen, dan zal het in ieder geval geen negatieve invloed hebben op je cholesterol. 

Je moet meer koolhydraten eten dan vetten en eiwitten?

Het klinkt logisch als je het verhaal gelooft dat je niet te veel eiwitten en vetten mag innemen. Dan blijven de koolhydraten natuurlijk over. Alleen daar begint de fout al. Eiwitten en vetten zijn even belangrijk. 

Te weinig koolhydraten binnen krijgen zal niet gebeuren. Het is belangrijk om te kijken naar de juiste hoeveelheid wat past binnen jouw calorieënbehoefte aansluitend op jouw persoonlijk voedingsdoel. 

Ik zal het je nog een keer vertellen, je bereikt je doel door te kijken naar de calorieën die je inneemt in verhouding met wat je verbrandt. Dit is dus bij iedereen verschillend. Aankomen en afvallen is een groot verschil en factoren zoals slaap en stress spelen ook een rol. Volg daarom nooit het algemeen advies over voeding. Zorg dat je onderbouwd advies krijgt gericht op jouw als persoon. 

Zetmeel is nodig bij elke maaltijd?

Zetmeel bevat vezels en moet goed zijn voor je spijsvertering. Echter hebben zetmeelproducten vaak veel koolhydraten, maar sluit dit aan bij jouw doel?

Lucky you, de voedingsstoffen die in zetmeelproducten zitten kan je ook halen uit groente en fruit. Zorg dat je kennis opdoet in welke producten de voedingsstoffen zitten zodat je niet altijd hoeft te gaan voor koolhydraten zoals pasta’s en aardappelen. 

Hoeveel groente en fruit moet ik eten per dag?

Elke standaard advies komt met de volgende “feiten” eet dagelijks 250 gram groenten en 2 stukken fruit. 

Klinkt simpel en gemakkelijk en dat is het ook. Fruit en groente is gezond. Dat is een feit. Maar tot op heden blijkt het voor sommige lastig te zijn om genoeg groente en fruit dagelijks binnen te krijgen. 

Door groente en fruit krijg je een vol gevoel en het is ideaal om te gebruiken in je voedingsplan. 

Probeer ervoor te zorgen dat je bij elke maaltijd groente of fruit toe voegt. Om ervoor te zorgen dat je aan het eind van de dag in kleine hoeveelheden uiteindelijk aan je dagelijkse hoeveelheid komt. Hoeveelheid groente en fruit is nooit genoeg, zolang het past binnen jouw calorieënbehoefte is het nooit verkeerd. 

Ik heb geen tijd voor groente en fruit, een sapje dan maar?

Het kan een makkelijke en snelle oplossing zijn om groente of fruit samen te persen tot een sapje. Jammer genoeg verlaat vloeibaar voedsel sneller de maag en zal je hongergevoel eerder gaan opspelen. 

Fruit- of groentesapjes zijn mogelijk als je haast hebt, ik raad het alleen niet aan omdat het gevoel dat je verzadigd bent heel klein en kort is. Voor de smaak wil je snel iets extra’s toevoegen zoals bijvoorbeeld suiker pas hier wel mee op… extra calorieën die je niet wilt. 

Olijfolie en margarine?

Olijfolie bevat vetten die je ook uit andere producten kan halen. Vis, noten en avocado zijn voorbeelden van producten waarin vetten zitten die zorgen voor de verzadiging. Bij olijfolie heb je geen verzadiging, maar wel veel calorieën. Toevoegen aan je gerechten is goed, alleen de hoeveelheid is belangrijk om rekening mee te houden. 

Net zoals bij olijfolie is het gebruik van boter prima. Alleen zorg dan voor boter in plaats van margarine. Boter in vergelijking tot margarine blijkt een positief effect te hebben op hart- en vaatziekten. 

Zout verhoogt je bloeddruk, pas daar mee op?

Volgens standaard voedingsadvies is zoutinname slecht voor je bloeddruk. Het zou je bloeddruk verhogen. Ik kan je vertellen dat zout niet zal zorgen voor gezondheidsproblemen. 

Zoals alweer eerdergenoemd, zout komt vaak voor in de bewerkte voedingsmiddelen wat ik niet adviseer om te gebruiken in je voedingsplan. 

Zout is geen voedingsmiddel om niet te gebruiken, dus maak je daar niet druk om. Alleen haal de zout inname niet uit je bewerkte voedingsmiddelen. 

Kortom?

Probeer je voedingsinformatie te verzamelen van specialisten of laat je adviseren. Hou je niet vast aan de informatie die je overal standaard kan vinden. 

Elk mens is anders, er spelen veel factoren mee die bepalen of jij volgens jou voedingsplan jouw doel behaalt. Zorg dat er gericht op jouw levensstijl, werk intensiteit, stressniveau, slaap etc. gekeken wordt wat ‘goed’ is. 

Laat je niet leiden door alles wat ‘goed’ of ‘beter’ zou moeten zijn, want dan zou iedereen dat aanhouden toch?!