Wat doet de weegschaal met jouw doelstellingen?

Met regelmaat zie ik dat mensen zich te veel laten leiden door het getal dat zich op de weegschaal laat zien. 

Terwijl jij je elke dag inzet om op je voeding te letten door exact het aantal macro’s aan te houden, je voldoende beweegt door continu strikt naar de sportlessen te komen maar het getal op de weegschaal niet omlaaggaat. 

ENORM FRUSTREREND! Snap ik. 

De weegschaal gaat jou tegenwerken, elke ochtend weer. 

In mijn coachingsproces gaat het mij niet alleen om het behalen van een streefgewicht. Ik wil resultaten zien zonder dat de weegschaal daarbij prioriteit nummer 1 heeft. Het getal op de weegschaal is niet datgene waar het alleen om draait. De weegschaal kan een hulpmiddel zijn. Maar daar kom ik later op terug. 

Maar waarom laat jij je nog wel steeds leiden door het getal op de weegschaal, terwijl je alles rondom voeding en training strikt uitvoert?

Mindset is de boosdoener

Doordat het getal op de weegschaal niet omlaaggaat en wellicht misschien alleen maar omhoog creëer je in je hoofd een negatief beeld.

Ga bij jezelf na wat is de reden dat ik een getal wil zien op de weegschaal? En waarom neem ik geen genoegen om het feit dat ik resultaten behaal op foto’s of vetmetingen?

Welke factor laat jou beïnvloeden over welk getal jij op de weegschaal wilt zien?

Doelstelling

Laat ik beginnen met het uitleggen wat het verschil is tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. 

Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit iemand zelf komt omdat jij een doel hebt waar je naar toe wilt werken. Extrinsieke motivatie is jouw motivatie die niet vanuit jouzelf komt maar vanuit straf of beloningen die je eraan verbindt. 

Daarnaast is er een verschil tussen prestatiedoelen en leerdoelen. Zoals de namen al aanhoren. Met een prestatiedoel blijf jij gemotiveerd zolang de weegschaal omlaaggaat elke ochtend. Bij leerdoelen blijf jij gemotiveerd doordat je elke keer nieuwe oefeningen uitprobeert, jezelf probeert uit te dagen en het beste uit elke training haalt ongeacht wat de weegschaal laat zien. 

Kortom leg de focus op leerdoelen, dit geeft jou vertrouwen in elke nieuwe dag dat jij jezelf inzet, in elke training die jij knalt. Hiermee zal jij jouw doelen behalen. 

Wat vaak niet goed gaat

Ik ben helemaal klaar met dit eetpatroon, ik ga alles omgooien om te zorgen dat ik nu 100% mijn doelen ga bereiken. Broccoli en kip eten toch?

Ik ben trots op je. Dat je kiest om je levensstijl aan te passen omdat je een doel hebt en wilt bereiken. Wellicht afvallen of gespierder worden. Klinkt goed. 

Maar ik zie beren op de weg.. is deze instelling iets wat jij vol gaat houden de rest van je leven of ben je te impulsief? Door je gehele levensstijl te veranderen en te veel af te wijken van je eet en bewegingspatroon?

Ik wil dat je ervoor zorgt dat je een realistisch beeld creëert dat je op langer termijn ook kan blijven volgen. Het is vaak niet nodig om je leven totaal op de kop te gooien omdat jij graag wilt afvallen of gespierder wilt worden. Vaak zijn het maken van kleine stappen genoeg. Richt je daar eerst op. 

Het creëren van een calorietekort is effectief 

Wat ik wil meegeven is dat je vetverlies creëert door een dagelijks calorietekort. Een calorietekort ontstaat als je minder eet, meer beweegt of wellicht door beide toe te passen.

Wat kan een weegschaal eigenlijk zien?

Eigenlijk is het antwoord simpel, de weegschaal geeft een getal weer. Meer niet. Alle bijzondere weegschalen die mogelijk je vocht kan berekenen, je vetmassa of andere gegevens. Nee helaas dat is niet mogelijk. 

Onthoud goed, als je gewicht op de weegschaal omhooggaat, betekent dit niet per direct dat je vetmassa is toegenomen. En andersom. 

Ik stop door de weegschaal

Exact wat ik niet wil dat je doet. De weegschaal moet niet jouw motivatie omlaaghalen. Het is een middel om jou te helpen, het apparaat geeft jou gegevens maar soms werkt het juist tegen. 

Het gewicht dat jij elke ochtend op de weegschaal ziet, zal nooit in 1 lijn omlaaggaan. Ik help je uit deze droom te komen. Dat is namelijk onmogelijk. 

Wegen is een momentopname. Verzamel gedurende wekenlang jouw gewicht en op basis daarvan kan je echt beoordelen wat het gewicht heeft gedaan op de weegschaal. 

Even een paar voorbeelden:

  • Heb je een dag gehad waarbij je drastisch minder koolhydraten hebt gegeten? Dit zal je zien ‘positief’ terugzien op de weegschaal. 
  • Heb je de hele week opgelet maar ben je uiteten geweest en heb je toevallig sushi gegeten? Dat zal je dit ‘negatief’ terugzien op de weegschaal. Je lichaam houdt het vocht vast. 

Het moet niet zo zijn dat je elke dag een lager getal ziet op de weegschaal, maar dat je op langer termijn een verandering ziet. Het gemiddelde van die week bijvoorbeeld. 

Wat heb ik aan een weegschaal dan?

Je kan de weegschaal zien als een hulpmiddel om te bekijken of je afvalt of juiste aankomt. Het is een van de wijze waarop je dit kunt bijhouden. Maar de weegschaal is zoals ik net zij een hulpmiddel, geen verplichting. 

De weegschaal hoeft jou niet verder te helpen om je doelen te bereiken, je kan het gebruiken als een extra tool om je progressie bij te houden. Maar onthoud, niet elke dag zal je gewicht omlaaggaan het heeft met heel veel meer factoren te maken. Dat ga ik je uitleggen.

Of kies voor een ander meetmiddel zoals bijvoorbeeld het meten van je omtrek bij te houden, een huidplooimeting te laten doen of progressiefoto’s te maken daar gaat persoonlijk mijn voorkeur naar uit. 

Factoren die het getal op de weegschaal kunnen beïnvloeden

Vocht 

Vocht heeft niks met vetverlies te maken. Vocht is vocht niet meer niet minder. Je kan vochtverliezen en het terugzien op de weegschaal. Echter zegt het niks over je vetverlies. 

Zout

Herken je dit? Ben je uiteten geweest en heb je veel sushi met sojasaus gehad en kom je later thuis met enorme dorst? Dit is wat zout met je lichaam doet, je krijgt dorst. 

Naast dat je er dorst van krijgt, houdt zout ook vocht vast. Hierdoor is het gewicht op de weegschaal de volgende dag veel hoger dan jij zou willen. Geen paniek ook dit een momentopname en betekent voor de rest niks op het gebied van je lichaamssamenstelling.

De beruchte koolhydraten

Wat hoor ik te vaak? Ik eet geen koolhydraten meer omdat ik moet afvallen. Fout.. Inderdaad koolhydraten minderen kunnen ervoor zorgen dat je snel resultaat ziet op de weegschaal. Maar ook hierbij moet je nagaan wat ik je eerder heb gezegd, is het realistisch om op langer termijn geen of bijna geen koolhydraten te eten en je levensstijl zo drastisch te veranderen om tijdelijk doelen te behalen?

Focus op lange termijn doelstellingen. 

Je darmen

Eet jij veel groente meer dan je normaal gesproken deed, dit kan je ‘positief’ terugzien op de weegschaal. Je stoelgang wordt op gang gezet. Kies ervoor om elke ochtend nadat je naar het toilet bent geweest jezelf te wegen, dit om continu een eerlijke en gelijkmatige meting te houden. 

Stress en spanning..

Stress en spanning helpen bijna nooit in positieve zin als het gaat om afvallen of spiermassa opbouwen. 

Stress en spanning is mogelijk een factor dat jouw gewicht laat toenemen, ondanks dat je op je voeding let en je genoeg sport. 

Probeer op tijd in de gaten te hebben als stress of spanning jouw progressie in de weg staat. Het kan van grote invloed hebben namelijk. 

Het effect van je spieren

Spieren worden beschadigd door krachttraining. Dit kan leiden tot vocht dat je vasthoudt, met als gevolg je getal op de weegschaal neemt toe in plaats van af. 

Creatine 

Creatine kan een middel zijn om jouw sportprestaties te verbeteren. Vaak terugkomend bij topsport.

Echter houdt creatine ook vocht vast. Helemaal bekeken op langer termijn. 

De weegschaal moet jou niet negatief beïnvloeden

Kortom wil ik je meegeven dat je weegschaal niet je beste vriend hoeft te zijn. Je niet gelijk in paniek moet raken als je gewicht omhoog is gegaan, er zijn zoveel factoren die dit kunnen beïnvloeden.  

Zorg dat je gebruik maakt van leerdoelen. Probeer je motivatie te halen uit het willen van het behalen van jouw resultaten. Door jezelf uit te dagen in de sportschool. Door te blijven ontdekken hoeveel mogelijkheden er zijn op gebied van voeding. Zonder daarbij je hele levensstijl om te gooien. 

Kijk je in de ochtend in de spiegel met een glimlach? Wees dan ook trots. Trots omdat jij je best doet om je doelen te behalen. Ben je verdrietig of boos als je in de spiegel kijkt omdat je weegschaal je net teleurgesteld heeft? Dat is zonde. Laat je geluk en dag niet afhangen van 1 momentopname van je weegschaal. 

Wordt getriggerd door resultaten die je ziet tijdens vetmetingen of resultaten die je ziet door progressiefoto’s. Dat is zoveel meer waard dan de weegschaal die jou wellicht geen positieve energie geeft.

Alleen jij behaalt je doelen door te willen, door te letten op je voeding, door te trainen en vooral door te genieten van het proces omdat je uitgedaagd wordt door jezelf. 

Mocht je nog niet overtuigd genoeg zijn om resultaten te kunnen boeken zonder de weegschaal, ik help je graag naar het zoeken van de juiste leerdoelen. 

Be your own motivation!