Blog 9: Het effect van detoxen

Ik zal beginnen met het uitleggen wat detoxen eigenlijk is? Detoxen is een kuur om je lichaam te reinigen van afvalstoffen of gifstoffen. 

Maar is detoxen niet meer dan een commerciële hype? 

Detoxen

Detoxen is een kuur van meestal een aantal dagen innemen van supplementen, sappen of superfoods. Superfoods?? Are you kidding me. 

Detoxen kost veel geld in aanschaf. Doordat jij je lichaam continu moet ‘reinigen’ gaat het je op langer termijn bij elkaar veel geld kosten. 

Maar is het nodig voor je lichaam?

Je lichaam is slimmer dan je denkt. Je organen kunnen zelf stoffen onschadelijk maken. De organen lever, milt, nieren, lymfevatenstelsel en de huid hebben hier verantwoordelijkheid over. 

De lever kan schadelijke stoffen onschadelijk maken. Detoxen heeft hierbij geen extra toegevoegde waarde. Volgens meerdere onderzoeken blijkt dat een detox kuur niet helpt om stoffen te verwijderen in je lichaam. Sorry not sorry. 

Heb ik giftige stoffen in mijn lichaam?

Er zijn stoffen zoals dioxines, zware metalen of schimmelgifstoffen die in je lichaam aanwezig kunnen zijn. In Nederland zijn er strenge normen en regels omtrent voeding dit te voorkomen. 

Mocht je schadelijke stoffen in je lichaam krijgen, geen paniek. Vaak is het pas schadelijk als het om een grote hoeveelheid gaat. 

Lichaam ontgiften met detoxen?

Oké eigenlijk weet je hier het antwoord al op. Aangezien je geen giftige stoffen hebt in je lichaam die ontgift zouden moeten worden. Dit doet je lichaam zelf. 

De kracht van jouw lever

Je levert zorgt ervoor dat stoffen worden verbonden aan gal. Dit betekent dat stoffen via ontlasting het lichaam uit kunnen gaan. Biotransformatie zorgt ervoor dat via stappen de lever stoffen oplost en je deze vervolgens gewoon op het toilet tijdens het plassen verwerkt. 

Afvallen met een detox kuur

Ja dit is mogelijk. Zoals al eerder is beschreven in andere blogs is het zo dat als je minder energie krijgt dan je verbrandt val je af. Het aantal calorieën met een sappenkuur is laag. 

Echter help ik je uit je droom, vaak is het zo dat als je na je sappenkuur weer normaal gaat eten je direct het aantal verloren kilo’s er weer snel bij hebt. 

Gevaar van detoxen

Omdat je relatief weinig calorieën binnen krijgt kun je misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid ervaren. 

Heeft detoxen zin?

Nee detoxen heeft weinig zin. Het is zelfs heel lastig om op lang termijn vol te houden. Het detoxen reinigt je lichaam niet, dit doen jouw organen zelf al. 

Kortom detoxen is zonde van je geld. Zorg voor een voedingspatroon dat je ook volhoudt op langer termijn. Dit is waardevoller dan een detox kuur. 

Be your own motivation!