Hoe blijf je gezond en fit ondanks dat de gym dicht zit?

Tip 1, maak je geen zorgen!

Voorkomen is beter dan genezen. Deze situatie had niemand verwacht een paar weken geleden. Toch moeten we samen zorgen dat we gezond en fit blijven ongeacht de maatregelen die het lastiger maakt.

De sportschool zit dicht… paniek! Jij bent bang aan te komen doordat je niet beweegt, spiermassa te verliezen doordat je niet kan optimaal kan trainen of wellicht je structuur kwijtraakt doordat je een vast ritme had waarbij sporten van essentieel belang was. Maar er is geen reden voor paniek. Paniek levert stress op, wat vervolgens een negatief effect heeft op je lichaam.

Stress is slecht en dat is een feit. Stress kan alles in je lichaam negatief beïnvloeden. Mensen onderschatten de kracht van stress. Uit onderzoek blijkt dat stress krachttoename kan verminderen. Stress kan ook leiden tot het meer zin hebben in eten. Dit moet je voorkomen. Blijf je voedingsschema volgen en laat stress niet de overhand nemen.

Ik geef je enkele tips om gezond en fit te blijven ondanks dat de gym dicht zit. Geen paniek, samengaan we dit doen.

Structuur heeft je lichaam nodig

Ik kan mij voorstellen dat mensen hun structuur kwijtraken doordat zij niet meer naar de sportschool kunnen gaan. Logisch want bij vele is sporten een dagelijks agendapuntje of wellicht een paar keer per week een standaard moment dat is ingepland.

Sporten in de sportschool gaat even niet. Maar dat betekent niet dat jij niet kan blijven bewegen of je trainingen voorbij moet laten gaan. Daar ga ik zo verder op in.

Naast dat sporten je basisstructuur is, is voeding natuurlijk ook van belang. Hou vaste tijden aan zoals altijd om te gaan eten. Ga hier niet in switchen. Zorg dat je gaat slapen op de tijden zoals je altijd zou doen, maar niet te vergeten ook op te staan op de tijden zoals altijd. Hiermee voorkom je dat je lichaam moet wennen aan een andere structuur. Je lichaam houdt er niet van als je ineens je ritme gaat veranderen. Pak je slaap en zorg dat jij je voeding eet op dezelfde momenten als anders.

Voeding on point houden

Blijf je voedingsplan volgen. Zodat geen progressie verliest. Kies ervoor om gezond te blijven eten, om te voorkomen dat je ziek wordt. Kies voor extra groente of extra fruit om je lichaam in gezonde balans te houden. Het is tevens goedkoper om verse groente en fruit te eten.

Met groente en fruit zorg je ervoor dat je sneller verzadigd raakt dan dat je zou kiezen voor een diepvries pizza. Zonde van je calorieën en verzadiging als je het mij vraagt..

Verspreid je maaltijden over de dag zoals je normaal gesproken ook zou doen, maar kies ervoor om hier en daar iets extra groente en fruit te nemen. Dit kan nooit kwaad.

Drink voldoende water, heel belangrijk!

Eiwitten hooghouden

Oké veel mensen weten dat eiwitten iets te maken heeft met spieropbouw maar vergeet niet de energiebalans die hierbij ook een rol speelt. Blijf een inname hanteren van 1.8g/kg voor het behoud van je spiermassa.

Haal je eiwitten uit vlees, vis, zuivel en eieren. Kies er bijvoorbeeld voor om bij elke maaltijd een dierlijk voedingsmiddel aan eiwit hieraan toe te voegen. Eiwitten zit ook in magere zuivelbronnen zoals kwark, cottage cheese skyr etc.

Trainen maar dan anders

Sportschool dicht betekent niet dat je niet meer kan trainen, alles behalve dat! Dus ‘ik kan nu niet trainen’ is geen excuus. Plan alsnog in je agenda om te gaan trainen. Kijk thuis naar beschikbare materialen die je eventueel kan gebruiken. Heb je dit niet? Gebruik dan je lichaamsgewicht dit is ook al voldoende om genoeg uitdaging te hebben.

Neem zo min mogelijk rust tussen de training, denk aan 10-15 seconden per oefening in plaats van 30 seconden. Blijf jezelf uitdagen om alles uit de training te halen.

Oefeningen die je in ieder geval thuis kan doen:

  • Push ups, dit kan vanaf de grond of eventueel tegen de tafel aan
  • Squats, gebruik eventueel je kind of iets dat met gewicht om meer uitdaging te hebben
  • Wall sit
  • Sit ups, en natuurlijke andere varianten van buikspieroefeningen
  • Burpees, your favorite..
  • Hip trust
  • Superman voor je onderrug
  • Dips voor je triceps
  • Biceps curl, gebruik een gewicht of eventueel een pak melk

Kortom er is genoeg mogelijk. Via mijn Social Mediakanalen kan je inspiratie op doen om thuis aan de slag te gaan met trainingen. CLC sport challenge.

Zorg dat je een uitdagende thuis workout hebt, zet een muziekje op en ga ervoor!

Ontspanning is mogelijk in verschillende vormen.

Je kunt denken aan Netflix, wandelen, hardlopen of wellicht meditatie of yoga.

Ik denk natuurlijk niet alleen aan sporten en voeding. Ontspanning werkt daarnaast ook positief op je lichaam. Pak de tijd om eens aan jezelf te denken, kijk een film. Ga naar buiten wandelen of hardlopen om tot rust te komen.

Probeer eens te mediteren of yoga. Mediteren kan altijd en overal. In principe is het een ademhalingsoefening die ervoor zorgt dat je jouw parasympatische zenuwstelsel activeert. Oftewel je wordt rustig binnen een paar minuten.

Yoga?? Als je iets wil toevoegen na je training zou je kunnen kiezen voor yoga. Yoga draagt bij aan meer flexibiliteit, ontspanning, betere focus, een betere bloedsomploop, meer energie en vermindering van stress. Precies wat jij wellicht nu nodig hebt. Ik zou zeggen probeer het eens.

Mindset

Kortom mindset. Alles draait om jou mindset. Zorg dat je gezond blijft door gezond te blijven eten en te trainen, hiermee voorkom je een negatief effect op je lichaam doordat je niet meer kan trainen in de sportschool.

Sommige situaties zijn onmacht. Daarom is het van belang dat jij niet je hoofd laat hangen en gaat balen. Maar zorgt dat je de tips volgt. Doet wat je kan doen. Zorg dat je opzoek gaat naar mogelijkheden en niet naar wat niet meer mogelijk is.

Luister naar de maatregelen die genomen zijn, jouw gezondheid en die van anderen staat boven alles.

Heb je hulp nodig bij je voedingsplan of inspiratie voor thuis workout? Hou mijn Social Mediakanalen in de gaten. Of stuur mij gerust een berichtje.

Be your own motivation!